Društvo mrtvih pesnikov


Rock koncert v petek, 25. novembra 2016 ob 21:30 v baru Jama.

dmp-6-foto-jani-ugrin

Koncert skupine Društvo mrtvih pesnikov, ob 25 obletnici. Kulturni center Janeza Trdine, Novo mesto. Foto Borut Peterlin

  • Alan Vitezič – kitara, vokal
  • Peter Dekleva – kitara
  • Boštjan Artiček – klaviature
  • Tomaž Koncilija – bas
  • Marko Zajc – bobni.

Kdo ne pozna novomeške pop-rock skupine Društvo mrtvih pesnikov (DMP)? Komadi Ti si vse, Rabm, Me že ma, da bi te, Čutm mnoge spomnijo na najstniške dni.

Zametki skupine segajo v jesen leta 1987, ko so se zbrali, še osnovnošolci, Borut Tiran, Boštjan Kovačič, Simon Žižek in Tomaž Koncilija. Fantje so imeli prve vaje v garaži pri Boštjanu doma, prva skladba, ki je zazvenela izpod njihovih prstov, pa je bila Let it be (The Beatles). Skupina se je poimenovala Proteus. To so bili časi, ko je bil ves bend priključen na en kitarski ojačevalec. Kljub temu so koncertni debi fantje doživeli že junija 1988 na valeti OŠ Šmihel, nato pa so imeli prvi samostojni nastop v gozdičku Ragov log sredi Novega mesta. Proteusi so naštudirali 15 priredb. V tem času se je pojavila potreba po še enem kitaristu, ki bi zapolnil zvok skupine med Borutovim petjem. Fantje so k sodelovanju povabili Alana Viteziča. Bend je veliko nastopal, ime Proteus pa je postajalo znano po Novem mestu in okolici. Alan, Borut, Boštjan, Simon in Tomaž so sklenili, da si najdejo novo ime, ki bi bolj ustrezalo njihovemu glasbenemu ustvarjanju. Navdahnjeni od ogleda filma Društvo mrtvih pesnikov z Robinom Williamsom v glavni vlogi, ki opisuje razred srednješolcev, ki jim profesor književnosti odpre in pokaže nov svet samostojnega in samosvojega razmišljanja, neukleščenega v kalupe vsakdanjega življenja, so se enoglasno preimenovali v Društvo mrtvih pesnikov – DMP. Tudi z novim imenom so DMP veliko nastopali. 29. novembra 1991 so v novomeški športni dvorani Marof organizirali odmeven koncert s predstavitvijo lastne glasbe in ustvarjanja. In DMP so pesnili in igrali še naprej, z nekaj menjavami v zasedbi.

V zadnjih 25-ih letih je v zakladnico slovenske popularne glasbe prispevala šest studijskih albumov in več kot 50 avtorskih skladb, med njimi kopico uspešnic, ki si jih požvižgava staro in mlado. Jeseni 2015 je ob 25-letnici delovanja skupine izšel dvojni album 25, na katerega so DMP uvrstili svoje največje uspešnice, pa tudi nekatere skladbe, ki so bile iz različnih razlogov medijsko spregledane in bi si po mnenju članov skupine zaslužile večjo pozornost javnosti.

 

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri