Glasbeni maraton, Natečaj Festivala Stična 2018


Koncert
Petek 23. 11. 2018
ob 16.00
Užitkarnica Jama
Festival Stična in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) spodbujata glasbeni razvoj mladih tudi z organizacijo Glasbenega maratona in natečajem Festivala Stična. Glasba namreč predstavlja eno najmočnejših identitet vsakega naroda. Zato je ustvarjalnost mladih, nadarjenih glasbenikov nujna za razvoj glasbene prihodnosti. Tudi slovenske. V ta namen vsako leto v programski sklop uvrstimo prireditev, na katero se prijavljajo mlade, inovativne in neuveljavljene slovenske glasbene skupine. Zmagovalec natečaja Festivala Stična ima samostojen koncert v okviru natečaja Festivala Stična prihodnje leto.

Sky Diamonds
Maša Zorc – vokal, Armin Kuduzović – bas kitara, bobni, Tjaša Kersnič – bobni, klaviature, Kaja Šircelj – bobni, klaviature, Anisa Ferati – kitara, Nika Vujanič – kitara, elektronska tablica.

Glasbena skupina Sky Diamonds deluje že tretje leto. Sestavljajo jo učenci 6., 7. in 8. razreda OŠ Brinje Grosuplje, ki z veseljem udarjajo težke rife in nežne melodije ter kombinirajo elektronsko glasbo s klasičnimi rockovskimi inštrumenti. Glasbeni vzorniki skupine so zelo različni, druži jih ljubezen do glasbe in razbijanje monotonosti osnovnošolskega življenja.

Barking Jacqueline
Roman Milek – bas, vokal, Luka Gramc – kitare, Mirsad Šabić – bobni.

Na dveh koncih lovišča v obliki Gallus gallus domesticus so trije glasbeni hominidi podivjano tuhtali, kako glasbena scena doživlja poledenitveni cikel nekakšnih individualnih »abakusnih« glasbenih stvaritev in kako človečnjakov preprosto ne zanima več klesanje glasbe. Rajši so fosilizirani v velikih bendih ali, še huje, v birokratskih votlinah, kjer si rutinirano služijo svoje vsakdanje mamutovo stegno. Nikjer več ni zaznati žara, značilnega za mezolitik, ko so se lovci-nabiralci še shajali v posebno akustičnih jamah in ustvarjali glasbo zaradi glasbe in lepih samic. Tako globoko so razmišljali o tem, da je vesolje pospešilo evolucijo in poskrbelo, da se je zgodil dimni signal iz Krškega v Ljubljano. Oktobra 2017 je Roman Milek (Nismo bli mi, S.F.U, Bombastik, Marko Skače, Fortaste, Justin's Case) nemudoma zanetil ogenj in z oponašanjem megafavne Mirsada Šabića povabil k sodelovanju. Mirsad Šabić (igral na napete živalske kože v Mr.Satisfiction, Alterra, Quod Massacre, Lolita, 1x band, Ali-En, Ego Malfunction, Borghesia, Miladoyka Youneed, SyFy Band in drugi..) je bil, kot pravi, izredno presenečen nad povabilom, saj si ni predstavljal, da bi bil kdo pripravljen izumiti kolo, da bi premagal razdaljo 100 km v eno smer! Roman Milek je torej prišel v Ljubljano, kjer sta z Mirsadom Šabićem izvedla testni ritual. Takoj je bilo jasno, da je to pravi volnati mamut! Nemudoma sta začela iskati homo kitariusa. Prenekateri avstralopitek je pripešačil na poskusno vajo, kljubovavši pravremenu in sabljezobim mačkam, vsak s svojim čudovitim ostrorobim ali zaobljenim zvočilom, na koncu pa se je izkazalo, da je panteon bogov mesto kitarista namenil Luki Gramcu (Red Fuel, Fortaste, JUŽ'NA), ki ima ležišče, »O, kamnita sekira!«, skoraj v votlini poleg Romanove, s katerim se zdaj redno skupaj kotalita v Ljubljano na vaje. In tako gre prazgodovina naprej …

Gross upi
Ajda Blaževič Arko – violina, Ela Krnc – violina, Jure Malovrh – violina, Daniel Sami Blažič – violina, Mirjam Zvonar – violina, Mima Kovačič – violina, Luka Plevnik – kitara, Meta Kovačič – violončelo, Dora Plantarič – kontrabas, Martin Krnc – kitara, Polona Udovič – violina.

Gross upi so folk skupina, ki od leta 2008 deluje na glasbeni šoli Grosuplje pod vodstvom prof. Polone Udovič. V njihovem širokem repertoarju, ki obsega folk glasbo vse od Irske in Skandinavije, preko Slovenije, pa vse tja do Makedonije, včasih pa se v njem znajde tudi kaka country, jazz ali klasična skladba, lahko slišimo violine, violo, violončelo, kontrabas, kitaro, petje in včasih celo tolkala.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri