OTVORITEV FESTIVALA


Otvoritev slikarske razstave
Sobota 24. 11. 2018
ob 18.00
galerija Muzeja krščanstva na Slovenskem

Ajda Kadunc: Definirano

V današnji, navidezno stabilni družbi, je glavno merilo uspeh, skromnost pa predstavlja odklon. V takšni družbi je odmik od ustaljenih meril nemogoč in nesprejemljiv, posledice norm pa so vidne že v najzgodnejših obdobjih življenja in se kažejo kot močen občutek tesnobe, ki ga stopnjujejo mediji in oglasi s svojimi sporočili, kaj potrebujemo, da bomo boljši, uspešnejši in bolj zdravi. Nihče pa se ne ukvarja z posameznikovo zmožnostjo, da sam usmerja svoj razvoj.


Slikarko Ajdo Kadunc zanima raziskovanje notranjega nemira, ki je posledica družbenih norm. Zanima jo lasten odnos do družbeno-ekonomske kontrole, usmerjanja množic in problematiziranja odklonskih čustvenih stanj ter psihičnih motenj. Ajda verjame, da so našteti simptomi pokazatelj onemogočenega razvoja avtonomnosti in individualnosti ter niso lastni posamezniku, pač pa sistemu, v katerem živimo. Slikarska dela raziskujejo številne odkrite in prikrite zahteve, ki smo jim, če želimo biti normalni, prisiljeni slediti. Avtorica želi s prikazom nefigurativnih oblik, barv in linij poudariti popačenost in skrivenčenost, ki kažeta na človekovo nemoč in njegov neuspeli poskus izogniti se lagodnosti bivanja v svetu, polnem dogovorjenih norm, ter polemizirati o pravici in moči posameznika, da ostane (ne)udeležen pasivni subjekt.

Kvartet rogov Akademije za glasbo Ljubljana
Sebastijan Buda – rog, Hana Močnik – rog, Gašper Okorn – rog, Jernej Rotar – rog.

Kvartet rogov Akademije za glasbo deluje pod okriljem profesorja Boštjana Lipovška in asistenta Jožeta Rošerja. Sestavljajo ga tako mlajši kot tudi starejši študentje Akademije za glasbo v Ljubljani. Kvartet je nastal v želji po komornem igranju in skupnem muziciranju. Program sestavljajo po lastni presoji, vsekakor pa ta obsega stile od renesanse pa vse do glasbe 21. stoletja.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri