Otvoritev festivala


Sit hic museum! 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33 let muzejske dejavnosti v Stični, jubilejna razstava v soboto, 19. novembra 2016 ob 18:00 v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Leto 2016 je za Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu Cistercijanske opatije Stična, jubilejno, saj mineva 10 let, odkar je stiški muzej dobil status muzeja državnega pomena. Po večletnih prizadevanjih je postal osrednji državni muzej za krščansko umetnost in zgodovino krščanstva na Slovenskem, ki s svojim delovanjem bogati ves slovenski in mednarodni kulturni prostor. Tega jubileja pa ne bi praznovali, če ne bi pred 33 leti, torej leta 1983, stiški menihi pod vodstvom opata p. dr. Antona Nadraha pripravili prve razstave. Postavljena je bila v dveh prostorih Stare prelature, ki je bila Stiški opatiji vrnjena po dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkih, da bi v njej nastal muzej sakralne umetnosti.
Muzej krščanstva na Slovenskem je muzej, ki sledi prek 1700 let staro versko izročilo na območju Slovenije. Krščanstvo je v teh stoletjih ustvarilo izjemno materialno in duhovno zapuščino, ki znotraj muzejskih aktivnosti dobiva nove dimenzije. Na eni strani muzej predstavlja različne zbirke premične sakralne kulturne dediščine, na drugi strani pa prinaša historični pregled družbenih tokov, v katerih je imelo krščanstvo pomembno vlogo. Muzej z razstavami, publikacijami in prireditvami komunicira z javnostjo, ker se zaveda, da krščanstvo ni samo del historičnega konteksta, ampak ima svoje mesto tudi v sodobni družbi. Posebno pozornost namenja izobraževanju mladih, saj je del aktualnega medkulturnega dialoga tudi dialog med verstvi. V današnjem svetu je vse bolj prisoten in v prihodnosti človeštva bo imel odločilno vlogo.
Namen razstave je prestaviti delo in ohraniti spomin na prehojeno pot, po kateri so ambiciozno stopali mnogi kulturno ozaveščeni posamezniki in posameznice, mnogi med njimi pa po poti kulture in omike stopamo še danes. Prav tako muzealci želijo pokazati hvaležnost vsem dobrotnikom in dobrotnicam, podpornikom v javni in zasebni sferi, donatorjem ter domačim in tujim obiskovalcem muzeja.
Jubilejna razstava bo na ogled do 5. marca 2017.

 

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri