Dan knjižnice na Festivalu Stična


Branju prijazen dan v soboto, 19. novembra 2016 dopoldne v Kulturnem domu Stična.

chevron-right chevron-left

20. novembra vsako leto praznujemo Dan slovenskih splošnih knjižnic, zato bo festivalsko dogajanje dalo prostor domači osrednji knjižnici Ivančna Gorica, ki ima svojo enoto tudi v Stični. Obiskovalci se lahko prijavijo na tri bralne dejavnosti, ki se v knjižnici sicer redno dogajajo. Dejavnosti bodo v dvorani Kulturnega doma Stična, sprejemnica pa se bo ta čas spremenila v kavarnico oziroma čitalnico. Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Upošteva se starostna omejitev.
Letos bo rdeča nit naših dejavnosti z Zlato hruško (nagrada Mestne knjižnice Ljubljana za najboljšo mladinsko knjigo) nagrajena knjiga domačina Tadeja Trnovška Zaklad pisarja Bernarda. Tadej je nagrado prejel pred petimi leti za najboljšo slovensko poučno slikanico. Z zgodbo o pisarju Bernardu nam je približal rokopisno dejavnost v stiškem samostanu v 12. stoletju, hkrati pa nam je tudi razložil pripomočke in postopke, ki so se takrat uporabljali za izdelavo srednjeveških knjig. Ob letošnjih obletnicah 880 let ustanovitve Cistercijanske opatije Stična in 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem, ki je knjigo tudi založil, želimo nagrajeni slikanici posvetiti ustrezno pozornost. Naše dejavnosti bodo tudi širše domoznanske, kar pomeni, da bodo otroci preko iger in pravljic spoznavali stiške znamenitosti.
Pričakujejo vas knjižničarji Ksenija Medved, Anita Globokar, Petra Volkar, Maruša Pušnik in študentka bibliotekarstva Anja Thaler Zupan.


9.00: Angleška ura pravljic

Ura pravljic poteka deloma v slovenskem in deloma v angleškem jeziku.  Tako otroci ostrijo svoj posluh za jezike, drugače doživijo znane tekste in mimogrede osvojijo tudi kako novo besedo. Temu so namenjene tudi spremljevalne didaktične igre. Glavna književna oseba bo tokrat knjižničar Marold iz pravljice Tadeja Trnovška, s pomočjo katerega se bomo naučili predstaviti Stično. Uro s knjižničarji izvaja Anja Thaler Zupan.
Za otroke od 6. leta starosti.


10.00: Ura pravljic s Palčkom Bralčkom

Palček Bralček živi v naših srcih in poganja željo po branju. Obišče nas vsak mesec na urah pravljic in pripoveduje zgodbe, s katerimi nas odpelje v svet domišljije. Igramo se besedne igre, se sladkamo s Palčkovimi piškotki, Palček tudi kaj začara in zapoje. Tokrat je na obisk povabil Tadeja Trnovška, kustosa v Muzeju krščanstva na Slovenskem, s katerim bosta predstavila pravljico o pisarju Bernardu. Tadej predstavi predvsem predmete, ki so jih uporabljali v skriptorijih. Ob zaključku bodo otroci dobili nalogo izdelati svojo inicialko.
Za otroke od 6. leta starosti.


11.00: Socialne igre s knjigo

Socialne igre niso čisto navadne družabne igre, pač pa so razvite v tehnike, s pomočjo katerih vplivamo na višjo raven psihosocialne kompetentnosti, razvoj socialnih spretnosti, otrokovo predstavo o sebi, samovrednotenje in samozaupanje. Med socialne igre štejemo tiste, ki namesto tekmovalnosti v ospredje postavljajo socialne odnose med ljudmi. Dejavnost poteka ob zgodbah. Knjižničarji jih pripovedujejo v tehniki kamishibai (malo namizno gledališče), socialne igre pa so nastale v projektnem delu socialne pedagoginje Nives Medved. Letos jih pripravljamo na temo raziskovanja Stične.
Za osnovnošolce 1. in 2. triade.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri