Otvoritev razstave Franceta Slana in Roka Slana


Likovna razstava v soboto 22. novembra 2014 ob 18:00 v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Slikar, grafik in ilustrator France Slana je bil rojen leta 1926 v Slovenskih goricah, vendar je velik del otroštva preživel v Splitu, v nepozabnem srečanju z morjem, kar se je pomembno odrazilo v njegovem likovnem ustvarjanju. V gimnazijskih letih se je družina preselila v Ljubljano, kjer se je srečal s Hinkom Smrekarjem, ki je močno vplival na njegovo življenjsko pot likovnega ustvarjalca. V Ljubljani je leta 1949 v prvi povojni generaciji tudi končal Akademijo upodabljajočih umetnost. Za svoje delo je bil v mednarodni javnosti prvič nagrajen leta 1957 v Aleksandriji na Mediteranskem bienalu. V poznih petdesetih je dobil štipendijo za študijsko bivanje v Parizu. Leta 1963 je za revijo Naši razgledi odšel v Skopje slikovno dokumentirat v potresu porušeno in opustošeno mesto. Od tega časa v njegovem slikarstvu najdemo motive ruševin, neurejenega in razkrojenega prostora. Za ciklus z motiviko porušenega Skopja je leta 1964 prejel Prešernovo nagrado. Izmed pomembnih mednarodnih razstav in projektov izstopa uspeh v Združenih državah Amerike, potovanje v Damask na povabilo sirske vlade, kjer je nastal obširen cikel akvarelov in razstava leta 1988 v Zimbabveju, kjer je hkrati razstavljal tudi kipar Henry Moore. Na svoji dolgi in izjemno plodoviti ustvarjalni poti je razstavljal na nikoli preštetih razstavah doma in širom sveta. France Slana je izjemno cenjen slikar, ki se je na svoji poti odločno upiral ‘modernim smernicam‘ in je v svojem ustvarjanju ostal samostojen in samosvoj. Živi in dela v Ljubljani in na Krki.

Njegove slike, akvareli, grafike in druga dela govorijo samosvojo zgodbo, vedno znova interpretirajo iste motive, vendar vsakokrat povedo nekaj novega, saj se umetnik ne posveča ničemur drugemu kot sliki sami, ki dobi prav zaradi tega magično moč. Ali kot je dejal umetnik sam: »Danes, ko mi je čez osemdeset let, bi rad risal in slikal kot otrok.«

Rok Slana se je rodil 1983 v Kranju. Po končani srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer likovna gimnazija, kjer se je učil risanja pri akademskem slikarju profesorju Igorju Kregarju, se je vpisal na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah in leta 2008 diplomiral pod mentorstvom profesorja Carla Di Raca. Glavna slikarska mentorja sta mu oče France in akademski slikar Rudolf Španzel. Nanj je velik vtis pustilo tudi odkritje švicarskega slikarja Arnolda Böcklina (1827-1901). Letos že peto leto poučuje na letni slikarski šoli Rudolfa Španzla. Živi in dela v Ljubljani. Rok Slana se je kot umetnik razvil v novem tisočletju, torej so vse modernistične revolucije dvajsetega stoletja z njegove perspektive zgolj zgodovina; kakor drugim umetnikom njegove generacije se tudi njemu kažejo kot enakovredne alternative, med katerimi lahko neobremenjeno izbira ali pa jih spaja – odločilno je samo njegovo lastno hotenje. V svojih slikah se umika v svet brez ljudi, še bolj natančno v svet, v katerem človeško prisotnost zaznamujejo samo krhki artefakti. Nekateri, npr. ponavljajoči se motiv lestve, učinkujejo kot simboli hrepenenja, vsi pa so postavljeni pred neusmiljeno neskončnost morja, puščave ali, v primeru malih slik, zvezdnega neba.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri