Čedahuči


Akustični koncert
Sobota 8. 12. 2018
ob 19.00
Kulturni dom Stična

Blaž Učakar – glas, akustične kitare, električna basovska kitara, pianino, hammond orgle, harmonika, sintetizatorji in perkusije, Matjaž Jakin – glas, električne kitare in banjo, Danijel Bogataj – glas, violina, mandolina, hammond orgle in perkusije, Romana Prosenc – glas, Miha Nagode – klarinet, harmonika in hammond orgle, Miha Lampe – kontrabas in električne basovske kitare, Jure Maček – bobni, tolkala in perkusije.

Slovenski folksterji, kot so jih poimenovali novinarji, zadnjih pet let ustvarjajo avtorsko glasbo in so v tem času odigrali preko 150 koncertov. Žanrsko se ne omejujejo, trenutno pa sta glavna gradnika značilnega zvoka skupine večglasje in akustičen zvok. Do sedaj so izdali dva albuma. V aprilu 2013 so izdali svojo predstavitveno malo ploščo Čedahuči EP in drugega v LP formatu, na katerem je 10 pesmi, z naslovom Severnica.

Vsa besedila so napisana v slovenskem jeziku, njihov avtor je kitarist in glavni vokalist Blaž Učakar. Za skupino je predvsem pomembno, da se avtorsko in aranžmajsko razvija ter se ne obremenjuje s slogom, pač pa le s tem, da v glasbi, ki jo izvaja, tudi uživa. Da bi v njej uživala še publika, je velika želja in motivacija vseh članov skupine. Čedahučiji želijo domači glasbeni javnosti ponuditi kvalitetno glasbo, ki bi preživela preizkus časa in našla svoj prostor med glasbenimi ljubitelji po vsej Sloveniji. Skupina tesno sodeluje z Galom Gjurinom, Severo Gjurin, Andražem Gartnerjem in skupino 2B, ki so del iste glasbene družine v diskografski hiši HAD.

Trenutna sedemčlanska zasedba pesmi z albuma na koncertih že igra in tokrat pripravljajo koncerta z razširjeno zasedbo kot praznovanje ob rojstvu novega albuma Svetilnik. Od Severnice do Svetilnika je preteklo kar nekaj svetlobe in Čedahučiji opisujejo nov album kot glasbeno spremljavo za najbolj zavito pot, za katero ni potrebno iti nikamor – za potovanje vase. Na njem so zbrane pesmi, ki so nastajale zadnja štiri leta, in komaj čakajo, da jih doživite tudi vi. Kot zanimivost velja omeniti, da so celoten album posneli na uglasitvi A = 432 Hz. Čedahučiji so album ustvarjali v svojem studiu, katerega so uredili sami in ga imenujejo Čedaplac. Pravijo, da gre za čaroben prostor, ki predstavlja njihov glasbeni tempelj, v katerem vadijo in snemajo.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri