Godalni orkester KD Stična, solist Mak Muni Mihevc, klavir, umetniška vodja in dirigentka Polona Udovič


Koncert
Sobota 23. 11. 2019
ob 19.30
Opatova kapela Cistercijanske opatije Stična

Godalni orkester KD Stična

Godalni orkester Kulturnega društva Stična deluje od septembra 2012. Umetniška, programska in idejna vodja od samega začetka je akademska glasbenica violinistka in profesorica violine Polona Udovič. Člani orkestra so mladi godalci, stari od 10 pa do 25 let, ki svoje znanje izpopolnjujejo in nadgrajujejo v glasbenih izobraževalnih ustanovah ali pa so svoje šolanje v glasbeni šoli že zaključili in se radi družijo, ohranjajo stik z inštrumentom in igranjem. Orkester je na začetku obiskovalo 16 glasbenikov, vsako leto pa se pridruži nekaj novih članov, tako da jih trenutno v glasbeni zasedbi muzicira okoli 30. Orkester se je krstno predstavil javnosti na otvoritvi 13. Festivala Stična, kjer je doživel pozitiven odziv občinstva. To je bila odskočna deska za nadaljnje delovanje in koncertiranje. V vseh letih delovanja je orkester izvedel več celovečernih koncertov ter tematske produkcije: glasbeno pravljico Peter in volk, Rockester, večer Magnificove glasbe Hir aj kam end hir yu-go, koncert opernih arij in uvertur Operart in Vivaldijeve Štiri letne čase.
Romunski ljudski plesi madžarskega skladatelja, pianista in etnomuzikologa Bele Bartoka je zbirka šestih kratkih del za klavir, ki so bila napisana leta 1915. Skladatelja je navdihnila glasba ljudskih godcev iz Transilvanije, kjer je potoval in njihove nastope snemal na voščene valje. Kasneje je bila zbirka plesov prirejena za različne druge zasedbe, med drugim tudi godalni orkester, ki jo bodo imeli obiskovalci priložnost slišati.
2019 11 FS – Programska Knjizica A5 WIP.indd 20 19/11/2019 10:29
FESTIVAL STIČNA 2019 | 21
Frederic Chopin velja za enega najpomembnejših romantičnih skladateljev in pianistov vseh časov. Predvsem je poznan po svojih delih za solo klavir. Tokrat bomo imeli priložnost slišati njegov klavirski koncert v e-molu, ki je bil prvi skladateljev objavljeni klavirski koncert. Premierno ga je izvajal jeseni leta 1830 skladatelj sam, ko je bil star le 20 let. V tem duhu je tudi solist večera Mak Muni Mihevc, ki je še v rosnih letih, a zaradi tega nič manj virtuozen.
Spomini so skladba Marka Mihevca, znanega slovenskega skladatelja, rednega profesorja za kompozicijo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, glasbenega analitika in dirigenta. Napisal jo je posebej za Godalni orkester KD Stična in bo na tem koncertu izvedena premierno. V njej bo moč opaziti znano melodijo, ki jo je skladatelj posvetil orkestru z željo, da bi v glasbi uživali tako kot on v svoji mladosti.

 

Mak Muni

Mihevc Mak Muni Mihevc je začel igrati klavir pri štirih letih, njegova prva klavirska učiteljica pa je bila prof. Andreja Kosmač. Do sedaj je na klavirskih tekmovanjih prejel sedem mednarodnih prvih nagrad, v letošnjem letu pa je v kategoriji starejših na mednarodnem tekmovanju dosegel tretje mesto. Svoje številne uspehe je dosegel pod večletnim mentorstvom priznanega pianista prof. Zoltana Petra. Mak se je z deli Beethovna, Liszta in Chopina pri desetih letih prvič predstavil na celovečernem klavirskem recitalu. Pod dirigentskimi taktirkami Simona Krečiča, Simona Perčiča, Matjaža Brežnika, Günterja Neuholda, Ričardasa Šumile in Jana Miłosza Zarzyckega je doma in na tujem izvajal klavirske koncerte Mozarta, Griega, Chopina in Addinsella. Med drugim je nastopil v Litvi, s simfoničnim orkestrom mesta Kaunas, ter s simfoničnim orkestrom SNG Maribor, na zaključnem koncertu Festivala Maribor. Dvakrat je nastopil tudi na recitalu nagrajencev v newyorškem Carnegie Hallu. Makov sedanji mentor je priznani pianist prof. Lovro Pogorelić.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri