OTVORITEV FESTIVALA


Retrospektivna razstava
Sobota 23. 11. 2019
ob 18.00
galerija Muzeja krščanstva na Slovenskem

Jože Trontelj

Jože Trontelj – slikar, kipar, umetniški mizar, stilist, restavrator, umetnik, se je rodil 1. 8. 1967 v Ljubljani. Svoje življenje in talent je izpopolnjeval v Cistercijanski opatiji Stična od leta 1990 do 2003. Od takrat naprej živi in ustvarja na Dolih pri Polici. Razstavlja doma in v tujini.
Stvari in okoliščine naših življenj prehajajo iz nevidnega v vidno, iz duha v snovnost. Vse, kar nas obkroža, je bilo nekoč najprej v naši domišljiji, preden je postalo vidno našim očem.
Mojster Jože Trontelj pripada rodu najžlahtnejših renesančnih ustvarjalcev. Njegova umetnost se zdi kot čist, izvorni vetrc navdiha, ki se je ujel v jadra njegovih platen, v telesa njegovih skulptur. Svoje mojstrstvo pokaže ob vsakem stiku svojega duha z materijo, naj gre za olje ali les.
Kakor se mlad človekov duh lahko počuti ujetnika družbenih spon, tako se umetnik na začetku svoje poti lahko čuti ujetnika lastnih ustvarjalnih kalupov. Vendar, kakor je duh po svoji naravi neomejen, tako je iskreno mojstrstvo zapisano nenehnemu iskanju ustvarjalne svobode.
Retrospektivna razstava slik in skulptur Jožeta Trontlja je kakor na stežaj odprt mojstrov dnevnik samoosvobajanja. Kakor njegova zgodnja dela nakazujejo močno, jasno izraženo formo, tako z leti njegova dela postajajo vse svobodnejša in hkrati duhovno neposrednejša. Zdi se, kakor da z izkušnjami Jože Trontelj ustvarjalnemu ognju z neba dopušča vse bolj prosto pot v svoja dela, ki presegajo čas, v katerem živimo, in jih zato zlahka imenujemo – klasična.

Gross upi, etno skupina Kulturnega društva Stična

Ajda Blaževič Arko – violina, Ela Krnc – violina, Mirjam Zvonar – violina, Mima Kovačič – violina, Jure Malovrh – violina, Daniel Blažič – violina, Meta Kovačič – violončelo, Dora Plantarič – kontrabas, Martin Krnc – kitara, Luka Plevnik – kitara.

Gross upi so etnofolk skupina, ki je od ustanovitve leta 2008 delovala pod okriljem GŠ Grosuplje in budnim očesom mentorice Polone Udovič. To se je spremenilo z letošnjim septembrom, ko se je skupina po desetih letih uspešnega delovanja v okviru glasbene šole osamosvojila in zdaj svojo pot nadaljuje kot najnovejša sekcija KD Stična.
Skupina izvaja različne zvrsti folk glasbe, na njihovem repertoarju pa se znajde tudi kakšen jazz komad. Zasedbo sestavljajo violine, violončelo, kontrabas in kitari, včasih pa zraven tudi zapojejo.
Gross upe lahko redno slišimo na raznih koncertih, občinskih prireditvah, otvoritvah in podelitvah. Med najbolj odmevne izmed njihovih nastopov zagotovo lahko štejemo tri v Cankarjevem domu v Ljubljani; na dveh od teh so nastopili kot gostje skupine Terrafolk, z njimi so poleg tega nastopili tudi na Prešernovem trgu ter na festivalu Carniola v Kranju. Junija 2010 so se udeležili glasbenega tekmovanja Najstfest v Ljubljani. Prejeli so 2. nagrado na Rock maratonu 2010 v Stični, kjer so uspešno nastopili tudi leta 2015. Tam so sodelovali tudi leta 2017, kjer so kot najvišjo nagrado prejeli celovečerni koncert v okviru Festivala Stična 2018. Jeseni 2011 so organizirali tudi svoj prvi samostojni koncert in od takrat jih organizirajo vsako leto. Dvakrat so nastopili v oddaji Muzikajeto. Nastopili so tudi v okviru projekta »Jaz sem ti«, nazadnje v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Njihovi nastopi se kar vrstijo, saj vedno dobivajo nova povabila.
Letos aprila so izdali svoj novi CD z naslovom »Godalno omrežje«, ki se je kot 4. v njihovi zbirki pridružil »Music To Go«, »Feet The Music« in »Live«.
Skupina s svojo glasbo in pozitivno energijo zabava ljudi in jih vedno znova navdušuje. Člani pravijo, da najbolj uživajo, če se občinstvo sprosti in se prepusti glasbi. Na kratko, če naredijo ”žur”.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri