Srpsko crkveno pjevačko društvo Srbadija, Bijeljina, BiH, MePZ Zborallica


Koncert
Sobota 30. 11. 2019
ob 19.00
Kulturni dom Stična

Srpsko crkveno pjevaćko društvo Srbadija

Srpsko crkveno pjevaćko društvo Srbadija Srbsko crkveno pjevaćko društvo Srbadija je bilo ustanovljeno leta 1898, ponovno pa je pričelo delovati leta 1992. Zborov repertoar je izjemno bogat, na njem so zbrana duhovna in posvetna dela domačih in svetovno uveljavljenih skladateljev. Zbor je organizator mednarodnega festivala zborovske glasbe »Majski glasbeni festival«, ki ga vsako leto neprekinjeno prirejajo od leta 2002. V sedemindvajsetih letih je nastopil na številnih domačih in mednarodnih festivalih in tekmovanjih.
Mešani zbor Srbadija je nosilec številnih priznanj Srbske pravoslavne cerkve, med katerimi je medalja Svetega Save drugega in tretjega reda. Zbor je osvojil različna mednarodna bronasta, srebrna in zlata priznanja na tekmovanjih na Madžarskem, v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Slovaški, Grčiji, Španiji itd. Ob slovesnosti 110. obletnice ustanovitve zbora ga je predsednik Republike Srbske odlikoval z Njegošovo medaljo prvega reda. Zbor je sodeloval na številnih različnih humanitarnih koncertih, pa tudi na pomembnih dogodkih, kot so praznovanje 860 let mesta Moskve, avgusta 2007. Na mednarodni lestvici zborov, ki jo je ustanovila medkulturna fundacija Musica Mundi, zaseda zbor Srbadija 23. mesto v kategoriji tradicionalne glasbe – folklor, 36. mesto v kategoriji mešanih pevskih zborov in 128. mesto na skupni lestvici najboljših 1.000, kar je najboljša umestitev pevskih zborov v regiji.
Dr. Desanka Trakilović se je rodila v Tuzli, Bosna in Hercegovina, kjer je delala kot učiteljica v osnovni in srednji glasbeni šoli. Vodila je tudi cerkveni pevski zbor Njegoš. Leta 1992 se je odzvala na povabilo občinskih oblasti mesta Bijeljina, da bi delala kot ravnateljica in profesorica v Glasbeni šoli v Bijeljini. Leta 1993 je na Pedagoški akademiji v Bijeljini začela poučevati predmet Metode glasbene vzgoje. Poleti 1992 je ustanovila otroški pevski zbor in obudila delo zbora Srbadija. Istega leta je sodelovala tudi pri ustanovitvi srednje glasbene šole Stevan Mokranjac v Bijeljini. Poleg pedagoškega dela večino svojega časa preživi z zborom Srbadija, s katerim je osvojila številne nagrade in medalje. Je pobudnica in vodja mednarodnega zborovskega festivala Majski glasbeni festival.
Dr. Jelena Trakilovič je rojena v Tuzli. Na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu je diplomirala in magistrirala iz dirigiranja. Leta 2016 je pridobila doktorat iz glasbene teorije in pedagogije. Že nekaj let dirigira v zboru Srbadija na domačih in mednarodnih festivalih ter tekmovanjih. Z zborom je kot pevka in dirigentka osvojila številne nagrade na Madžarskem, v Italiji, Nemčiji, Avstriji, Grčiji, Španiji itd. V Bijeljini je ustanovila otroški pevski zbor, ki zbira otroke od 3. do 12. leta in šteje 70 članov. Poleg tega deluje kot učiteljica v glasbeni šoli Stevan Mokranjac in asistentka na Pedagoški akademiji v Bijeljini.

 

MePZ Zborallica

Mešani pevski zbor Zborallica deluje pod okriljem KD Stična. Na pobudo ambiciozne okoliške mladine z željo po ustvarjanju in ljubeznijo do glasbe je bil v Stični po nekajletnem zatišju na področju zborovske dejavnosti leta 2009 ustanovljen mešani pevski zbor Zborallica. Gonilna sila, pobudnica ter tudi idejna vodjinja pa je že od samega začetka zborovodkinja Janja Omejec Strnad.
Repertoar sestavljajo zborovske priredbe popularne glasbe (slovenskih zimzelenih skladb in svetovno znanih uspešnic), ljudske in zahtevnejše umetne zborovske skladbe. Vedno pa nabor skladb oblikujejo tudi priložnosti, tako da se je zbor poleg tega preizkusil že v raznovrstnih glasbenih žanrih in tudi ob raznoliki inštrumentalni spremljavi.
Ker je kvaliteta eno glavnih vodil Zborallice, ne zanemarjajo strokovne pevske pomoči, vadijo po sekcijah ter tudi posamezno in redno organizirajo intenzivne pevske vaje, kjer izpopolnjujejo osnove vokalne tehnike. S tem stremijo k dobrim in odličnim pevskim glasovom ter sami izvedbi pesmi.
Letošnje leto so posvetili pripravam na 10. obletnico delovanja, ki so jo obeležili konec maja na dveh koncertih z gosti v Stični. Prav tako maja so se udeležili zborovskega festivala Majske muzičke svečanosti v Bijeljini. Ves trud, odrekanje prostemu času in timsko delo skozi vsa pretekla leta so se jim bogato obrestovala. 5-članska komisija jim je soglasno podelila 98 točk, s tem zlato priznanje, postali pa so tudi zmagovalci v kategoriji mešanih komornih zborov. Komisija je pri zboru izpostavila glasovno izenačenost, vokalno tehniko ter dobro izbran repertoar. A kot izgleda, so se za Zborallico šele začeli pravi izzivi. Aprila je zborovodkinjo, Janjo Omejec Strnad, kontaktiral umetniški vodja DCINY, kateri je na podlagi izvajane skladbe Baba Yetu na Ohridskem festivalu, Zborallico povabil k sodelovanju pri izvajanju glasbenega cikla Calling All Dawns Christopherja Tina, katerega del je tudi skladba Baba Yetu, in sicer 23. marca 2020 v New Yorku. Za uradno povabilo so se s posnetkom morali prebiti skozi avdicijo. Umetniški direktor je Zborallico potrdil za zaželjen del 250-članskega zbora, ki bo nastopil s profesionalnim simfoničnim orkestrom v Lincoln Centru na Manhattnu, to je dvorana newyorških filharmonikov.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri