Murat & Jose + DJ JAMirko


Hip hop koncert v soboto, 6. decembra 2014 ob 21:30 v Bar Jama.

chevron-right chevron-left

Murat & Jose sta slovenski raperski duo, ki ga sestavljata istoimenska izvajalca, avtorja in tekstopisca, ki danes veljata za eno najuspešnejših in najprepoznavnejših imen slovenske hip hop scene. Svojo glasbeno pot sta začela že v srednješolskem bendu Captamur, bolj resno pa sta se začela ukvarjati z glasbo po koncu srednje šole. Skupaj z Nikolovskim in DJ Maestrom sta formirala hip hop četverec Nedotakljivi in sodelovala pri prvi slovenski hip hop kompilaciji 5 minutes of fame: Za narodov blagor. Po tem projektu sta se Murat in Jose združila in posnela izjemno odmeven debitantski album V besedi je moč, ki ga je posebej inspiriral pesnik Oton Župančič. Posnela sta tudi videospota za singla Spredizadi in danes že ponarodeli Od ljudi za ljudi, album pa se je tisto leto uvrstil na 11. mesto najbolje prodajanih albumov v Sloveniji.

Leta 2005 sta z Britanci BC400 posnela večjezični hip hop projekt Yoyocuts in z njim nastopila v Veliki Britaniji, Franciji in Sloveniji. Za single Little Things je bil v Londonu leta 2006 posnet tudi videospot.
Konec leta 2008 sta Murat & Jose izdala nov album Tuki not, v celoti posnet z live bendom, s katerim sta od leta 2007 tudi koncertirata. Za komad Nazaj sta k sodelovanju povabila legendo slovenske rock in soul scene, Janeza Bončino Benča, pri Postan si sam pa se jima je pri refrenu pridružila slovenska soul izvajalka Maya. Videospot za slednjega je bil v letu 2008 največkrat predvajani slovenski videospot glasbene televizije MTV Adria.

Murat & Jose danes veljata za eno najuspešnejših in najprepoznavnejših imen slovenske hip hop scene. Njuna besedila so nekaj posebnega, saj ne vsebujejo kletvic, so brez regionalnih, spolnih in medbandovskih provokacij, ne opisujejo raznih podvigov na robu zakona in so brez blodenj o prepovedanih substancah. S pozitivnim pristopom opozarjata na napake, ki so izražene v duhovitih in metaforično bogatih štorijah. S svojim ustvarjanjem sta nedvomno poslala slovenski hip hop na višji nivo. Leta 2009 sta postala uradna ambasadorja Sveta Evrope in Urada RS za narodnosti in sodelujeta pri različnih kampanjah, ki jih organizirata omenjeni inštituciji. Od leta 2012 nastopata v kombinaciji z DJ JAMirkom, s katerim pripravljata material za tretji album.

Mirko Vičentič Polič, pod umetniškim imenom JAMirko, je na svoji več kot 20-letni glasbeni poti z raziskovanjem novih zvokov ter drugačnih glasbenih pristopov prispeval ogromno, predvsem pri promociji klubske kulture. V svetu glasbe je prisoten že od majhnih nog. Prihaja iz glasbene družine, violino je začel igrati že pri petih letih, s končano srednjo glasbeno šolo in kasneje Akademijo za glasbo v Ljubljani se leta 1994 zaposli kot violinist in od leta 2000 soustvarja v orkestru Slovenske filharmonije.

Poleg klasične glasbene izobrazbe se je JAMirko kot bobnar kalil tudi v jazz-funk skupini Heavy Les Wanted. Leta 1995 izdajo istoimenski album, ki je bil odlično sprejet doma in v tujini.

Leta 1994 je soustanovil kolektiv RDYO DJs, kolektiv DJ-ev, glasbenih producentov, glasbenikov, vizualnih umetnikov in organizatorjev prireditev, ki jih povezuje sodobna glasbena produkcija in klubska kultura. Kot glasnik kolektiva širi svoje znanje in poznavanje urbane/klubske kulture med mladimi umetniki –  neuveljavljenimi glasbeniki in DJ-i. Med leti 1996 in 2001 je svoje navdušenje nad urbano klubsko kulturo in ustvarjanjem glasbe delil preko kultne radijske oddaje pod imenom Radyoyo. Svojo avtorsko glasbo, ki jo ustvarja v okviru glasbenega studia “T3S Muzik”, predstavlja v različnih umetniških projektih in klubskih dogodkih.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri