Zborallica in Anakrousis


Italijanski pop swing jazz koncert v soboto, 19.11.2016 ob 20:00 v Kulturnem društvu Stična.

zboralica

Po nekaj letih se bo v Stični ponovno zgodila pevska naveza ZborallicaAnakrousis, naveza dveh zborov, ki jim je skupna točka mladost, ljubezen do moderne glasbe in predvsem ustvarjanje kvalitetne glasbe. Njihov tokratni koncert bo vodil v svet popa, rocka in jazza. Anakrùza, iz grščine anàcrousis, pomeni predtakt in je eden izmed treh ritmičnih načinov, s katerimi se lahko začne neka skladba. Največkrat jo uporabljajo pri swingu in jazzu, glasbenih zvrsteh, ki se jih zelo rada in z veliko zagnanosti loteva mladinska vokalna skupina Anakrousis iz Gropade. Glasbeni izraz, ki jim je dal idejo za ime vokalne skupine, pa nosi s seboj tudi nekaj nepredvidljivosti. Pri anakruzi namreč nikoli ne veš natančno, kako se bo razvijala skladba. In prav tako je razgibana a cappella pot anakrousisov. Skupina od začetka leta 2014 deluje v manjši zasedbi. Nekaj »starih« pevk in pevcev je ostalo, dobili pa so še nekaj novih moči, med njimi tudi zborovodjo, Jarija Jarca. V skupini je Jari ustvaril posebno, skoraj družinsko vzdušje, ki ga lahko začuti vsak.
Pevci so se po komaj letu dni delovanja maja 2015 udeležili dveh zelo ambicioznih tekmovanj, in sicer državnega zborovskega tekmovanja Vittorio Veneto ter mednarodnega zborovskega tekmovanja Città di Palmanova. V slednjem je skupina osvojila prvo nagrado. Dve leti nazaj so nastopali v sodelovanju s praško glasbeno akademijo na treh večerih, predstavili so se na sprejemu zmagovalcev Barkovljanke v tržaškem knjižnem centru TS360, na televiziji Koper pri predstavitvi novega portala SVSD (Slovenci v sosednjih državah) in še bi lahko naštevali. Po novem letu so Anakrousisi nastopali kot glasbeni gostje na nagrajevanju Osebnosti Primorske 2015. Aprila so organizirali prvo mladinsko pevsko revijo Vokalna eksplozija. Ob zaključku sezone, julija letos, pa se je vokalna skupina odpravila na prestižno mednarodno zborovsko tekmovanje Seghizzi v Gorici in osvojila absolutno nagrado publike ter prodrla do finala, kjer se je v kategoriji “jazz in lahka glasba” uvrstila na tretje mesto. Z letošnjo sezono Anakrousisi, poleg koncertov, pripravljajo še zgoščenko in potujejo po Sloveniji.
Zborallica je mešani pevski zbor, ki pod okriljem Kulturnega društva Stična deluje od leta 2009. Pevcev in zborovodje, Janje Omejec, ne povezuje le glasba, temveč tudi pristne prijateljske vezi, ki so se stkale med rednimi vajami in priložnostnimi druženji. Njihov zborovski repertoar obsega zborovske priredbe popularne glasbe, ljudske in zahtevnejše umetne zborovske skladbe, vedno pa je prilagojen priložnosti in ciljnemu občinstvu. Pevci z željo po čim večjem pojavljanju na glasbenem prizorišču sodelujejo na različnih kulturnih in družabnih prireditvah ter vsako leto izvedejo tudi samostojni koncert. Leta 2015 so svoje poslušalce s svojo pevsko predstavo popeljali s pesmijo po svetu, nato pa so avgusta s pesmijo v svet odpotovali tudi sami, in sicer v Makedonijo, na Ohrid, kjer so na zborovskem tekmovanju prejeli srebrno priznanje. Letos pa so pripravili televizijski program z malo reklamami in veliko dobrih glasbenih vsebin.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri