Snubitev in Jakove ženske


Komedija v petek, 2.12.2016 ob 19:00 v Kulturnem društvu Stična.

snubitev

Snubitev, Dramski studio Godot, NUCK Kulturni dom Beli Mugri Kočani, Makedonija
Avtor: Anton Pavlovič Čehov
Priredba in režija: Trajče Gjorgijev
Igrajo: Marija Gjorgijeva, Aleksandar Arsov, Todor Gjorgijev
Izbor glasbe ter kostumov: Trajče Gjorgijev
Tehnična podpora: Vlatko Misov (ton), Toni Gjorgijev (luč)

Snubitev je ena prvih kratkih dram – enodejank, ki jo je Čehov ustvaril v skoraj istem obdobju kot dela Medved, Labodova pesem, Tatjana Rjepina itd. Gre za začetek njegovega ustvarjanja v dramski obliki in je v tesni povezavi z njegovim pripovednim ustvarjanjem. Ta dramska dela so neusahljivi vir smeha ter prave mojstrovine, še posebno Snubitev in Medved, ki sta uspešnici in stalnici na gledaliških repertoarjih vseh svetovni gledališč.

Tudi veliki Stanislavski je imel o teh delih visoko mnenje. V njih je videl izredno šolsko podlago za bodoče igralce in je bil mnenja, da se jih mora enkrat lotiti vsak igralec.

Naša Snubitev je prav taka: vesela, igriva in lahka priredba te enodejanke, mala šola, v kateri mladi igralci dopolnjujejo drug drugega, se igrajo in zabavajo ter znajo biti na trenutke tudi zelo resni. (Trajče Gjorgijev)

 

Komedija v petek, 2.12.2016 ob 20:30 v Kulturnem društvu Stična.

Jakove ženske, Dramski studio Godot, NUCK Kulturni dom Beli Mugri Kočani, Makedonija
Avtor: Neil Simon
Režija: Kristina Atanasova Arsova
Igrajo: Vladimir Ignatov, Marija Lakovik, Nina Lakovik, Marija Gjorgijeva, Jovana Jordanova, Renata Stojanova, Simona Krstova, Zorica Miteva
Izbor glasbe in kostumov: Kristina Atanasova Arsova
Tehnična podpora: Vlatko Misov (ton), Toni Gjorgijev (luč)

Neil Simon je ameriški dramatik in scenarist in velja za enega najboljših piscev komedij v zgodovini ameriškega gledališča. V petih desetletjih svojega pisanja je ustvaril več kot trideset dramskih besedil in ravno toliko filmskih scenarijev. Njegova dela odlikuje humoren vpogled v življenje povprečnega ameriškega človeka ter komična slika življenja in tegob navadnih ljudi. Ljubitelji filmov ga verjetno najbolj poznajo po komediji Zares čuden par z Jackom Lemmonom in Walterjem Matthaujem v glavnih vlogah.

Jake je uspešen pisatelj, ki se sooča z velikimi težavami v življenju, predvsem v svojem zakonu. Okrog njega se vrti mnogo žensk, s katerimi se nenehno zapleta v razne pogovore. Veliko se pogovarja z ženskami, tako tistimi, ki jih pozna v resničnem življenju – kot tistimi, ki so le del njegove domišljije. Jake zaradi svoje psihoze in videnj svoje hčere, ko je imela še 12 let, ter svoje pokojne prve žene, ne more delati – pisati, zato mora najprej rešiti svoje težave. Komedija je doživela tudi filmsko priredbo v režiji Glenna Jordana ter Alanom Aldo v glavni vlogi.

Dramski studio Godot deluje v Kočanih v Makedoniji od leta 2007 v sklopu centra za kulturo “Beli Mugri«. Vodi ga ustanoviteljica in mentorica diplomirana igralka Kristina Atanasova Arsova. Studio šteje 25 članov, ki delujejo v dveh skupinah. Gledališka ekipa nastopa tako pred domačo kočansko publiko kot tudi drugod po Makedoniji. Predstavili so se tudi publiki izven države ter nastopili v Srbiji, Črni gori, Albaniji, Bosni in Hercegovini … Za svoje ustvarjanje pa so prejeli že lepo število nagrad in priznanj med drugim sta bili nagrajeni tudi predstavi Snubitev in Jakove ženske.

Javni zavod Center za kulturo Beli Mugri v Kočanih je bil zgrajen v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ter med drugim razpolaga z veliko dvorano, ki ima 438 sedežev. V ustanovi poleg dramskega studia delujejo tudi likovna šola, baletni studio, folklorno- umetniško društvo ter orkester.

 

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri