George Dandin ali Pretentani soprog, PAB, Sklonište u teatru, Batajnica, Srbija


Komedija v petek, 5. decembra 2014 ob 20:00 v Kulturnem domu Stična.

chevron-right chevron-left

V farsi o pretentanem soprogu Molière prikazuje svoje življenje in življenje modernih povzpetnikov ter se samoironično posmehuje usodi neuspelega zakonskega para, meša življenje in teater in s tem v enkratni komediji poda briljantno kritiko mode, hinavščine in bolestnih teženj po prebijanju v visoke kroge. Molière je z Georgom Dandinom obdelal znano, staro ljudsko temo: bogati kmet se z namenom pridobitve plemiškega naziva in vzpona po družbeni lestvici poroči s plemkinjo, ki pa ga prezira in vara. Kljub poskusom, da bi se približal aristokraciji in si pridobil njihovo naklonjenost, tudi v zadevah, ki se tičejo njegovega zakona, novopečenemu plemiču – rogonoscu usoda nameni le ponižanje.

Pri uprizarjanju zgodbe, nastale pred štirimi stoletji, je režiser Faud Tabučić zapisal: »Zgodbe o tem, kako se ljudje spreminjajo, kako so takšni in drugačni, kako je ta narod slab in kako tisti tam krasen, nimajo nobene osnove, in bilo je potrebno samo vešče Molierovo pero, da nam pričara prvobitnega in vsezemeljskega človeka, brez vere, narodnosti in rase, na katerega naletimo vsak dan: hinavskega, zahrbtnega, zavistnega, željnega, da postane to, kar ni, in da čim prej pozabi to, kar je … Hvala bogu, nismo vsi takšni, upam.«

Skupina mladih Batajniških gledaliških navdušencev je oktobra leta 1994 sklenila ustanoviti ljubiteljsko gledališče v primestnem okolju Beograda, ki je bilo do takrat praktično brez kvalitetnih kulturnih vsebin. Domujejo v pravem atomskem zaklonišču, ki jim ga je v uporabo poklonilo javno podjetje za zaklonišča.

V dvajsetih letih delovanja je več kot 230 mladih gledaliških navdušencev s pomočjo profesionalnih režiserjev in igralcev na oder spravilo 36 premier, izvedlo 4 gledališke festivale (mp4 TeatarFest), 6 festivalov šolskih dramskih sekcij, 7 likovnih razstav, 21 večerov književnosti in poezije ter gostilo preko 70 amaterskih in profesionalnih gledaliških skupin.

Gledališče iz Batajnice se že vrsto let umešča v sam vrh najboljših amaterskih gledaliških skupin ne samo v Beogradu in okolici, temveč tudi v celi Srbiji. To potrjuje tudi dejstvo, da je bilo dvajset njihovih predstav uvrščenih na Festival BAP (festival beograjskih ljubiteljskih gledaliških skupin). Pri tem je devet predstav zmagalo v ostri konkurenci in pri tem osvojilo lepo število nagrad. Večkrat so se udeležili tudi nacionalnega festivala amaterskih gledališč v Kuli ter festivala amaterskih gledališč Srbije, BiH in Črne gore v mestu Trebinje.

Sami so najbolj ponosni, da po dvajsetih letih še vedno uspešno delujejo in odlično sodelujejo z lokalnimi šolami ter omogočajo priložnosti za izobraževanje in rast mladim in talentiranim otrokom.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri