Kontrabant


Etno koncert v soboto, 21. novembra 2015 ob 21:30 v baru Jama.

fs15_07_d_01

  • Béla Szomi Kralj – harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal
  • Dušan Železnikar – kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal
  • Pál Szomi – bobni, cajon, kitara, vokal
  • Tomaž Juvančič – mandolina, kitara, orglice, harmonika, vokal
  • Matijas Severhen – bas čelo, bas kitara, bobni, vokal.

Skupina Kontrabant deluje že več kot dvajset let. Od ustanovitve je zamenjala kar nekaj članov, trenutno pa šteje pet glasbenikov na čelu z ustanoviteljem skupine Bélo. Odlikuje jo združevanje različnih glasbenih zvrsti v različnih jezikih. Neguje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem in angleškem jeziku ter s pridihom teh tako različnih kultur.

Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. “Regrat v salat” in “Prekmurje moje Prekmurje” pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje Zlati petelin.

Pod imenom Nepridiprav so izdali dva zelo priljubljena CD-ja za otroke, kot producenti in glasbeniki pa so sodelovali tudi pri nastanku dveh CD-jev s slovensko ljudsko glasbo. Béla je izdal tudi samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili. Pred kratkim so izdali svoj osmi studijski album “Távozóban”, poezijo madžarskega pesnika Bence Lajosa. Skladbe z albuma izvajajo tako v slovenščini kot v madžarščini. Fantje pa napovedujejo tudi album s predelavami svojih lastnih pesmi skupaj z nekaj novimi skladbami, ki bodo izšle pod naslovom The Best of Kontrabant.

Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Bela, ustanovitelj, je avtor okoli 180 pesmi, prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Med drugim je tudi avtor vseznane slovenske pesmi “Zelena dežela”, ki jo je izvajala skupina Victory. Tomaž je avtor skladbe “Dotik požene kri”, ki jo je izvajal na Slovenski popevki 2013 in avtor skladbe “Pomlad vedno pride”, ki je bila izvajana na Slovenski popevki 2014.


Fotoreportaža:

foto: Tina Rus

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri