Orkester v fragmentih, Godalni orkester Kulturnega društva Stična


Komorni koncert v soboto, 21. novembra 2015 ob 19:00 v Muzeju krščanstva na Slovenskem.

chevron-right chevron-left

Godalni orkester Kulturnega društva Stična deluje od septembra 2012. Umetniška, programska in idejna vodja je od samega začetka akademska glasbenica, violinistka Polona Udovič Furlan. Člani orkestra so mladi godalci, stari od 10 do 20 let, ki svoje znanje izpopolnjujejo v glasbenih izobraževalnih ustanovah ali pa so svoje šolanje v glasbeni šoli že zaključili in se radi družijo, ohranjajo stik z inštrumentom ter igranjem. Orkester je na začetku obiskovalo 16 glasbenikov, vsako leto pa se pridruži nekaj novih članov, tako da jih trenutno v glasbeni zasedbi muzicira okoli 30.

Orkester se je krstno predstavil javnosti na otvoritvi 13. Festivala Stična, kjer je doživel pozitiven odziv občinstva. To je bila odskočna deska za nadaljnje delovanje in koncertiranje. Orkester je sodeloval na številnih občinskih prireditvah, vsako leto decembra gostuje na Božičnem koncertu v Bohinju, redno gostuje tudi na koncertih novogoriškega simfoničnega orkestra Filharmonija NOVA. Za popestritev programa orkester pogosto sodeluje tudi z ostalimi vokalnimi in inštrumentalnimi zasedbami kot so zbor Art Voices, Šentviški slavčki, kvartet Mascara, mešani pevski zbor Zborallica in drugimi perspektivnimi glasbeniki iz širšega okolja. Dvakrat letno pripravi samostojni celovečerni koncert v domačem kraju, kjer pokaže celoletno delo in ustvarjanje med vajami. Za kakovost in polnost koncerta orkestraši poleg rednih vaj, ki potekajo enkrat tedensko, vsako leto organizirajo tridnevne intenzivne vaje, na katerih vadijo program za koncert, izpopolnijo svoje znanje ter tkejo prijateljske vezi. Na repertoarju orkestra se poleg klasičnih del v godalni in včasih celo simfonični zasedbi znajdejo tudi priredbe zabavnih, zimzelenih, rock in etno glasbenih del.

Na letošnjem koncertu z naslovom Orkester v fragmentih se bodo člani orkestra občinstvu pokazali v nekoliko drugačni luči. Kot pove že sam naslov koncerta, se bo orkester razdelil v fragmente – majhne delce. Ali to pomeni razpad edinega društvenega godalnega orkestra v radiju 50 kilometrov? Ideja je v tem, da si vsak posameznik v orkestru najde svoje glasbene prijatelje, ki so mu podobni v stilu in okusu glasbe, poišče skladbo, ki bi vsem v fragmentu odgovarjala, na spletu, v knjižnici ali pa v notni zbirki starejših kolegov in učiteljev najde primerno notno gradivo, se dogovori za vaje izven »obratovalnega časa« orkestra ter igra in uživa v vsakem trenutku muziciranja in vadbe; skratka se še bolj poveže z glasbo in vrstniki. Na koncertu se bodo torej predstavile manjše, strokovno rečeno komorne zasedbe, ki so jih po lastni volji in željah sestavili mladi nadobudni glasbeniki znotraj orkestra.


Fotoreportaža:

foto: Tina Rus

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri