Otvoritev festivala


Likovna razstava Darje Srebnik in Francija Jaušoveca – Frica v soboto, 21. novembra 2015 ob 18:00 v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem.

fs15_05_d_01

Darja Srebenik se je rodila leta 1966 v Slovenj Gradcu. Leta 1986 je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru, leta 1994 pa je pri profesorju Janezu Berniku diplomirala še na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1996 je zaključila podiplomski študij restavratorstva. V letu 1998 je bila kot štipendistka British Councila na šestmesečnem študijskem izpopolnjevanju v konzervatorstvu in restavratorstvu na Konservatorskem oddelku Škotske narodne galerije v Edinburghu. Trinajst let je bila zaposlena kot restavratorka v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični. Sedaj je samozaposlena na področju kulture kot slikarka in restavratorka. Slikarski izraz išče skozi ponotranjanje narave in svetlobe. Leta 2000 je sodelovala pri ustanavljanju Festivala Stična, do odhoda iz Stične pa je skrbela za likovni del programa festivala.

Predstavila se je na nekaj samostojnih in skupinskih razstavah.


fs15_05_d_02

Franci Jaušovec – Fric se je rodil 1956 v Murski Soboti. V svojem skoraj petdesetletnem bogatem ustvarjanju išče pomen življenja skozi slikarsko izražanje. Trije glavni motivi, ki se pojavljajo v njegovih delih, so trave, okna in čas. »Brez okna ni svetlobe, življenja, je tema; trave ne vzvalovijo in ne zadišijo …« V številnih delih preteklih let pa se prepleta močna družbeno angažirana tematika; razkroj družbe, brezizhodnost, samota, onesnaževanje okolja, tekma s časom. Pri zgodnjem ustvarjanju sta mu bila mentorja Lojze Logar in Ignac Meden. Živi in ustvarja v Stenetincih v Prlekiji.

Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah širom bivše Jugoslavije, v Avstriji in na Madžarskem.


Fotoreportaža:

foto: Tina Rus

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri