Čista 10-ka; 10. Folklorni večer, Folklorna skupina Kulturnega društva Stična


Folklorni večer v soboto, 28. novembra 2015 ob 19:00 v Kulturnem domu Stična.

chevron-right chevron-left

Folklorna skupina Kulturnega društva Stična deluje od leta 2004, ko so ljudske plese začeli najprej preplesavati štirje pari pod vodstvom Boštjana Genoria. Skupini se je hitro pridružilo več novih plesalk in plesalcev, tako da folklorne vaje že leta redno obiskuje okrog trideset plesalcev in štirje godci. Skupino vodi Irena Palčar, plešejo pa predvsem domače dolenjske, belokranjske, prekmurske in gorenjske plese. Sestavljajo jo mladi iz Stične in okolice, ki jih druži veselje do ohranjanja ljudskega izročila in pozitivna energija. Plesati pri Folklorni skupini Stična pomeni biti vesel, nasmejan in vedno dobre volje.

Folklorna skupina Stična vsako leto organizira celovečerni koncert, ki ga izvede s sodelovanjem folklornih skupin in glasbenikov iz različnih slovenskih pokrajin. Z veseljem se odzovejo povabilu drugih društev in folklornih skupin, kjer navadno v okviru njihovih letnih pa tudi samostojnih prireditev, zaplešejo pred tujo publiko. V svojem kratkem delovanju je bila FS Stična trikrat uvrščena na Državno srečanje odraslih folklornih skupin. Udeležujejo se tudi mednarodnih folklornih festivalov. Gostovali so že v Srbiji, dvakrat v Romuniji, na Hrvaškem in Portugalskem. Slovensko folklorno izročilo redno delijo s turisti iz celega sveta, s katerimi se srečujejo na Slovenskih večerih pod okriljem Židane marele in na ta način sodelujejo tudi pri promociji kulturne dediščine Slovenije.

Letos bo Folklorna skupina Stična praznovala svoj rojstni dan v okviru Festivala Stična. Že 10 let je minilo, odkar so začeli s prvimi plesnimi koraki, s katerimi ohranjajo bogastvo ljudskega izročila tako doma kot v tujini. Naj bo zibenšrit, mazurka, sotiš ali valček, vse jim gre gladko od nog. Zaplešite s plesalci Folklorne skupina Stična tudi vi. Tempo večera bo narekovala Nataša Tič Ralijan.


Fotoreportaža:

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri