Pot v raj


Celovečerni film v soboto, 29. novembra 2014 ob 20:00 v Kulturnem domu Stična.

chevron-right chevron-left

Scenarij: Ajda Smrekar, Klemen Janežič in Blaž Završnik
Režija: Blaž Završnik
Producent: Jani Sever
Direktor fotografije: Lev Predan Kowarski
Igrata: Ajda Smrekar in Klemen Janežič

Žak, študent fizike iz majhnega slovenskega kraja, se po pogrebu obeh staršev izmuzne iz depresivne sedmine. Njegov cilj je očetova jadrnica, zasidrana v marini, iskanje miru in obujanje spominov. Po večdnevnem pešačenju, izogibanju prometnih cest in nočeh pod zvezdami, mu pot prekriža zgovorna Lučka, ki hitro ugotovi, da sta oba namenjena proti morju. Po mučni skupni poti do obale Lučka s svojo simpatičnostjo in zmedenostjo Žaka vendarle prepriča, da jo vzame s sabo na jadrnico do otoka Olib, kamor je namenjena. Počasi iz tujcev postajata nekaj več. Drug drugega sprejmeta s težavami, ki jih nosita s sabo. Brez pomilovanja in tolažbe.

Film Pot v raj so snemali poleti 2013. Po snemanju na kopnem se je produkcija preselila še na morje. Zaradi ‘majhnosti’ prostora so kadre na jadrnici snemali zgolj štirje. Oba igralca, režiser in direktor fotografije so uspeli v minimalni zasedbi posneti kadre, ki so dovršeni in vzbujajo občutek, da so bili posneti z velikimi produkcijskimi stroški. Film je na Festivalu slovenskega filma 2014 prejel nagrado občinstva.

Ajda Smrekar je diplomirala iz komunikologije, tržnega komuniciranja in odnosov z javnostjo ter se odločila še za študij dramske igre na AGRFT. Ves čas se je intenzivno ukvarjala s plesom. Od septembra 2013 je zaposlena v Mestnem gledališču Ljubljanskem. Trenutno je absolventka drugostopenjskega programa dramske igre. Leta 2012 je prejela študentsko Severjevo nagrado in akademsko nagrado zlatolaska. Nastopala je v številnih filmih in televizijskih nadaljevankah ter oddajah. Na Festivalu slovenskega filma 2014 je za vlogo v filmu Pot v raj prejela naziv Stopova igralka leta.

Klemen Janežič prihaja iz Stične in je najmlajši igralec, ki so ga zaposlili v SNG Drama. V 2. letniku gimnazije se je v Kulturnem društvu Stična srečal z gledališčem Drzne in lepi ter dramaturgom in režiserjem Dejanom Spasićem, ki ga je izbral za vlogo v avtorski predstavi Kava, čiki, alkohol, živci. Od takrat ga igra in gledališče spremljata povsod. Izkazal se je v predstavi Robinson, v Drami pa je tudi odigral številne zahtevne in izzivalne vloge. Za sabo ima veliko projektov in nagrad, med drugim študentsko Prešernovo nagrado in nagrado zlatolaska za dramaturgijo. Sodeluje z lutkovnim gledališčem, gledališčem Glej in Mini teatrom, z veseljem pa se odzove tudi na vabila k sodelovanju v domačem Kulturnem društvu Stična.

Oglejte si tudi:

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh Festival Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri